Άργιλος | Όλα όσα πρέπει να ξέρεις




Γεια σας! Σήμερα θα μιλήσουμε για την άργιλο. Ένα τόσο απλό υλικό αλλά τόσο θαυματουργό! Χρησιμοποιείται κυρίως για καλλυντική χρήση και μπορείς να τη βρεις σε πολλά προϊόντα ομορφιάς έτοιμη όπως και σε μορφή σκόνης, καθώς οι ευεργετικές και θεραπευτικές της ιδιότητες είναι πολλές! Οφείλονται στην παρουσία διάφορων μετάλλων και η μεγάλη ποικιλία των χρωματισμών της οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε οξείδια του σιδήρου και του μαγνησίου.

Χάρη στα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει θρέφει, καθαρίζει και αποτοξινώνει την επιδερμίδα. Είναι γνωστό ότι ταιριάζει τέλεια σε λιπαρές και μικτές επιδερμίδες λόγω της αντισηπτικής, απολυμαντικής και αντιφλεγμονώδης δράσης της. Επίσης όμως επουλώνει, απαλύνει και ηρεμεί την ευαίσθητη και ξηρή επιδερμίδα διότι της προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Σημαντική είναι και η αντιγηραντική της ιδιότητα, αφού τονώνει το δέρμα και συμβάλλει με αυτό στην λείανση μικρών ρυτίδων και στην σφριγηλότητα του προσώπου.


Άλλες ιδιότητες:
Εξαλείφει την κυτταρίτιδα
Καταπολεμά την ακμή και απομακρύνει τα μαύρα στίγματα
Καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, αφού ανοίγει τους πόρους και εισχωρεί σε βάθος
Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, λόγο της δημιουργίας θερμότητας στο σώμα
Είναι αποτοξινωτική και χρησιμοποιείται σε πολλές ιατρικές θεραπείες, αφού βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και των ρύπων.
Αναζωογονεί την επιδερμίδα και την ανανεώνει σε βάθος
Καθαρίζει το δέρμα και το καταπραΰνει κάνοντας το να φαίνεται λαμπερό και φωτεινό
Μειώνει το τοπικό πρήξιμο
Επιφέρει πνευματική χαλάρωση
Καθαρίζει τις πληγές και τις κοκκινίλες
Είναι αντιβακτηριακή, αφού έχει την ιδιότητα να κρατάει μακριά τα μικρόβια και να διατηρεί καθαρή την επιδερμίδα


Τύποι αργίλων

Πράσινη άργιλος
Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή άργιλο, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλικά άλατα και είναι κατάλληλη για το λιπαρό και μεικτό δέρμα. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις επιδερμίδες με τάσεις ακμής, αφού ρυθμίζει αποτελεσματικά την έκκριση σμήγματος, συσφίγγει τους πόρους και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Ροζ άργιλος
Αποτελεί ένα μείγμα της λευκής και της κόκκινης αργίλου και φέρει τις ιδιότητες και των δύο. Κατάλληλη για ώριμες και λεπτές επιδερμίδες, καθαρίζει το δέρμα, χαρίζοντας του λάμψη χωρίς όμως να το ξηραίνει.

Λευκή άργιλος
Πρόκειται για την πιο ήπια άργιλο, με μέτρια απορροφητικότητα, που ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες. Απολεπίζει ήπια, αφήνοντας την επιδερμίδα μαλακή και λεία.

Κόκκινη άργιλος
Κατάλληλη για το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, η κόκκινη άργιλος οφείλει το χρώμα της στα οξείδια του σιδήρου. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, δίνοντας άμεσα λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει και ανακουφίζει το δέρμα χάρη στην σύστασή της που είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία.

Κίτρινη άργιλος
Πλούσια σε μέταλλα η κίτρινη άργιλος είναι ιδανική για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες, ειδικά για όσες είναι ευαίσθητες. Τονώνει και καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα ενώ έχει την ικανότητα και να την επουλώνει όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Άργιλος Rhassoul
Κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, την ξεχωρίζουμε για το καφέ-κόκκινο χρώμα της. Με ισχυρές απορροφητικές και στυπτικές ιδιότητες, απομακρύνει το σμήγμα, χαρίζοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.

Γαλάζια άργιλος
Δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι κατάλληλη για δέρματα με ακμή.

Μαύρη άργιλος
Η πιο αποτοξινωτική άργιλος. Καθαρίζει σε βάθος και συσφίγγει τους πόρους. Ταιριάζει σε πολύ λιπαρά δέρματα.


Και αφού μάθαμε τα βασικά πάμε να δούμε και πως θα την χρησιμοποιήσουμε...

Η βασική συνταγή της μάσκας είναι: άργιλος+νερό. Η σύσταση που θέλουμε να επιτύχουμε είναι μίας παχύρρευστης κρέμας, που να μπορούμε να την απλώσουμε άνετα στο πρόσωπό μας. Ξεκινάμε βάζοντας την άργιλο 
ΠΑΝΤΑ σε ένα μη μεταλλικό μπολ και ανακατεύουμε τα υλικά με μια πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα.

Λιπαρά και μικτά δέρματα:
1 κουταλιά της σούπας μαύρη άργιλος + 1 κουταλιά της σούπας τσάι από μέντα
1 κουταλιά της σούπας γαλάζια άργιλος + 2 σταγόνες μηλόξυδο + 1 κουταλάκι γλυκού νερό
1 κουταλιά της σούπας πράσινη άργιλος + μερικές σταγόνες λεμόνι + 1 κουταλάκι γλυκού νερό
2 κουταλιές της σούπας λευκή άργιλος + 1 κρόκος αυγού + 1 σταγόνα ελαιόλαδο+ λίγο νερό

Κανονικά και ξηρά δέρματα:
1 κουταλιά της σούπας κόκκινη άργιλο + 1 κουταλιά της σούπας τσάι από χαμομήλι
1 κουταλιά της σούπας λευκή άργιλο + 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας ροζ άργιλος + 1 κουταλιά της σούπας μέλι + 3 κουταλιές της σούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας πράσινη άργιλο + 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι


Αφήνουμε τη μάσκα για 10-15 λεπτά. Αν αισθανθούμε να “σπάει” ψεκάζουμε το πρόσωπο μας με λίγο νερό. Την ξεπλένουμε με χλιαρό νερό βρέχοντας αρχικά όλο το πρόσωπο μας και αφαιρώντας τη σιγά σιγά κάνοντας μασάζ.




Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow

SPREAD THE LOVE

8 σχόλια :

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό το άρθρο σου!!Εγώ έχω χρησιμοποιήσει μόνο την πράσινη άργιλο,μέχρι στιγμής..Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο και αναλυτικό άρθρο!!!! Έχω χρησιμοποιήσει άργιλο Rhassoul και είναι εκπληκτικός, βέβαια την πρώτη φορά είχα βάλει και λεμόνι στο μείγμα και κοκκίνησα πάρα πολύ αλλά τις επόμενες φορές μόνο με σκόνη αργίλου και το νεράκι είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην ακμή μου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά θα σου αφυδάτωσε τελείως την επιδερμίδα ο συνδυασμός με το λεμόνι, γι' αυτό και κοκκίνησες.. Χαίρομαι που σου άρεσε το post μου! :)

      Διαγραφή
  3. Από τα πιο χρήσιμα άρθρα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες!
    Χάρηκα που σε βρήκα και θα χαρώ να σε δω και από το blog μου :)
    http://lenartlover.blogspot.gr/
    x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Κι εγώ χαίρομαι να ανακαλύπτω καινούρια blogs! :)

      Διαγραφή
  4. Ομολογώ ότι ήξερα μόνο τον πράσινο και τον ροζ! Άσε που δεν ήξερα και για την κυτταρίτιδα ότι βοηθάει! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Πράγματι πολυχρηστικός ο πηλός!!

      Διαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes