Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γλουτένη



Την ακούμε πολύ τελευταία και βλέπουμε γύρω μας να βγαίνουν όλο και περισσότερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται σαν ένας τρόπος υγιεινής διατροφής αφού πολλοί επιλέγουν να απέχουν απ' αυτή. Τι είναι όμως η γλουτένη και τι ισχύει στην πραγματικότητα; Κάνει καλό ή θα πρεπε όλοι να την αποφεύγουμε εφαρμόζοντας έτσι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μέσα απ' τις διατροφικές μας επιλογές;

Ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης η οποία αποτελείται από την γλοιαδίνη και γλουτενίνη. Σε αυτήν οφείλεται το φούσκωμα του ζυμαριού του ψωμιού και είναι πολύ σημαντική για την αρτοποιία. Η βρώμη και το κριθάρι έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αυτή ενώ δημητριακά όπως τεφ, κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι, κινόα, αμάραθος και φαγόπυρο είναι χωρίς γλουτένη.

Η αύξηση της κατανάλωσης προιόντων από σιτάρι αλλά και η προσθήκη αυτής της πρωτεΐνης σε άλλα προϊόντα, οδήγησε σε αύξηση της δυσανεξίας σε αυτή με αποτέλεσμα 1 στα 100 άτομα να πάσχει από κοιλιοκάκη, όπως ονομάζεται ο κλινικός όρος της δυσανεξίας στη γλουτένη. Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου καταστρέφοντας τον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών απ' τις τροφές.

Μερικά απ' τα συμπτώματα που προκαλούνται στα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη είναι τα εξής: κόπωση, προβλήματα στην πέψη, εμφάνιση αυτοάνοσης νόσου, ημικρανίες, φλεγμονή στις αρθρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές, νευρολογικά συμπτώματα, αναιμία, διατροφικές ελλείψεις, φούσκωμα, γαστρεντερικά συμπτώματα κ.α.

Δεν έχει βρεθεί κάποια ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης οπότε αυτό που συνιστούν οι γιατροί είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Έτσι τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώνουν άφοβα όσοι άνθρωποι την αποφεύγουν είναι όλα τα προϊόντα γάλακτος, το φυσικό γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, όλα τα είδη κρέατος, πουλερικά, ψάρια, αβγά και τα περισσότερα είδη τυριών, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, καλαμπόκι, κεχρί, ανάλατοι ξηροί καρποί και όλα τα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο και δεν περιέχουν γλουτένη.

Συμπερασματικά αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος δεν χρειάζεται να βγάλουμε την γλουτένη απ' την διατροφή μας. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς πολλές φορές τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν περισσότερα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και άλλα πρόσθετα, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Γι' αυτό πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που σχετίζεται με την υγεία σας, καλό είναι πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, για να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή!



Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow

SPREAD THE LOVE

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes