Χορτοφαγική διατροφή και υγεία



Πολλοί πιστεύουν πως ακολουθώντας ένα αυστηρά χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγείας μας, καθώς με τη μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ο οργανισμός στερείται τα απαραίτητα για εκείνον στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του. Πράγμα που είναι λάθος! Καθώς πολλές έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει ακριβώς το αντίθετο, δείχνοντας πως υιοθετώντας αυτόν τον τρόπο διατροφής τα οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία του ανθρώπου είναι πολλά!

Θα έλεγα πως είναι απολύτως φυσικό αν αναλογιστείτε το γεγονός πως όταν τίθεται θέμα υγείας το πρώτο πράγμα που σου λένε οι γιατροί είναι να ελαττώσεις το κρέας. Για να το πάω και ένα βήμα παραπέρα σκεφτείτε και την ύπαρξη νηστείας στη θρησκεία μας όπως και σε άλλες θρησκείες του κόσμου πράγμα που δεν αποτελεί κατά τη γνώμη μου τυχαίο γεγονός!

Αλλά σ' αυτό το άρθρο δε θα σας πως τη γνώμη μου, καθώς σκοπό έχει να ενημερώσει για τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό, ύστερα από μια έρευνα και στοιχεία που συγκέντρωσα, αφού είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας.


Οφέλη της χορτοφαγίας

Καταπολέμηση ασθενειών
Μία δίαιτα για χορτοφάγους μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, χάρη στη χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπών. Βασική πηγή των τελευταίων αποτελούν τα λιπαρά κρέατα και πουλερικά, καθώς επίσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Υγιής καρδιά
Οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ζωικό λίπος, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιοαγγειακή πάθηση.
"Ασπίδα" κατά του καρκίνου
Η δίαιτα για χορτοφάγους θεωρείται ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, βοηθά στην καταπολέμηση καρκίνων όπως του εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του οισοφάγου.
Κρατηθείτε"σε φόρμα"
Αν στόχος σας είναι να είστε "σε φόρμα" τότε μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς να μετράτε θερμίδες ή ποσότητες υδατανθράκων, χωρίς να υπολογίζετε τις μερίδες σας ή να αισθάνεστε πεινασμένοι.
"Αντίο" σε ασθένειες που εξαρτώνται από τη διατροφή
Σύμφωνα με τα αντίστοιχα ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ, περί τις 76 εκατομμύρια καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενειών το χρόνο οφείλονται στην κακή διατροφή. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων δεν ενδέχεται να μην είναι αρκετά αναπτυγμένο για να "πολεμήσει" τις παρενέργειες από την πρόσληψη μολυσμένης τροφής και του κρέατος. Η χορτοφαγία μπορεί να αποτρέψει ασθένειες όπως η σαλμονέλα και η λιστερίωση.
Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής
Σύμφωνα με σχετική 30ετη μελέτη σε Ιάπωνες, το μυστικό της μακροζωίας είναι μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε ίνες, φρούτα και σόγια.
Μικρότερη οικολογική ζημιά
Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα χορτοφαγίας έχουν χαμηλότερα προβλήματα δυσκοιλιότητας, αιμορροΐδων και ασθενειών του εντέρου, ενώ προστατεύουν και το περιβάλλον.
Έλεγχος των τοξινών
Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εκτιμά ότι περί το 95% των εντομοκτόνων που βρίσκονται στα τρόφιμα προέρχονται από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν γίνετε χορτοφάγοι μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τις επιβλαβείς τοξίνες στο σώμα σας.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Μία δίαιτα χορτοφάγου είναι πλούσια σε τροφές οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας.
Φυσικές αντικαρκινικές ουσίες
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχουν εν γένει αντικαρκινική δράση.
Πρόληψη των ασθενειών του νευρικού συστήματος
Τα βατόμουρα, τα βότανα, τα λαχανικά και τα καρυκεύματα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Αποτοξίνωση του σώματος
Οι αυστηρές δίαιτες χορτοφαγίας ("vegan") περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη και περισσότερες ίνες, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη φυσική αποτοξίνωση του σώματος.
Μείωση των αλλεργιών
Μειώνοντας τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα αυγά ενδέχεται να μειωθούν οι αλλεργίες σας.
Έξτρα ενέργεια
Όσοι ακολουθούν αυστηρή δίαιτα χορτοφαγίας καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη ζωτικότητά τους και να έχουν περισσότερη ενέργεια από αυτούς που καταναλώνουν κρέας.
Μειώνει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται ότι βοηθά τις γυναίκες που πάσχουν από προ εμμηνορροϊκό σύνδρομο .Τα συμπτώματα, όπως αναφέρουν κάποιες, μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν εντελώς με μία αυστηρή δίαιτα χορτοφαγίας.

Αν δεν πειστήκατε μέχρι τώρα και θέλετε να το ψάξετε παραπάνω υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως οι άνθρωποι σε όλα τα βασικά βιολογικά σημεία του σώματος μας μοιάζουμε με τα φυτοφάγα ζώα! Δεν είμαστε παμφάγοι!

Επίσης υπάρχουν σαφές ενδείξεις ότι οι κρεατοφάγοι πάσχουν πολύ περισσότερο από συναισθηματικές ασθένειες και διαταραχές όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, υπερένταση, φοβίες, στρες κ.α., γεγονός που δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει έκπληξη εάν σκεφτούμε λίγο παραπάνω. Καθώς τρώγοντας την σάρκα αυτών των πλασμάτων στην ουσία τρώμε τον πόνο τους, τον φόβο τους και τα μαρτύρια τους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και συγχρόνως να προσδοκούμε μια ζωή χαράς, ευημερίας και υγείας , αυτά είναι αντιφατικά πράγματα. Τα συναισθήματα μας και η συναισθηματική μας υγεία είναι αμέσως καλύτερα όταν δεν τα τρέφουμε με γεμάτες αρνητική ενέργεια τροφές όπως το κρέας.



Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow

SPREAD THE LOVE

2 σχόλια :

  1. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου και μάλιστα έχω ήδη μπεί σε διατροφική κατανάλωση χορτοφαγίας.Το έχω ψάξει και ξέρω τα οφέλη του.Το μόνο που συνεχίζω είναι το γάλα που παίρνω για το πρωινό μου με τα δημητριακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ vegetarian είμαι και όχι vegan.. Οπότε καταναλώνω ακόμα γάλα και αβγά αν και όσο μπορώ προσπαθώ να τα αποφεύγω όπου είναι δυνατόν! Καλή εναλλακτική για το γάλα είναι το γάλα αμυγδάλου ή καρύδας! :)

      Διαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes