Τι είναι η περιοδική νηστεία

Τι είναι η περιοδική νηστεία


Όπως λέει και ο τίτλος σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα είδος δίαιτας που εδώ και λίγο καιρό ανακάλυψα. Βασικά δεν είναι ακριβώς δίαιτα όσο ένας τρόπος διατροφής. Είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό και σε όσους ασχολούνται με τη γυμναστική ενώ εγώ όπως και οι περισσότεροι βρισκόμασταν σε πλήρη άγνοια! Πάμε όμως πρώτα να δούμε τι σημαίνει ο όρος περιοδική νηστεία και να σας πω δυο λόγια για αυτού του είδους τη διατροφή.

Η περιοδική νηστεία λοιπόν ή αλλιώς intermittent fasting (στα αγγλικά) είναι ένας τρόπος διατροφής για να χάσεις κιλά ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο ωράριο διατροφής. Δεν σου απαγορεύει, ούτε σου υπαγορεύει τι πρέπει να τρως, αλλά πότε πρέπει να τρως! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ότι τρως να το τρως σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο μέσα στη μέρα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώνεις τον αγλέορα και να χάνεις κιλά! Παν μέτρον άριστον! Μπορείς όμως να τρως ότι θες χωρίς τύψεις και να μην χρειαστεί να στερηθείς τίποτα από τη διατροφή σου και παρόλα αυτά να χάνεις κιλά!

Πως όμως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό θα αναρωτηθείς και θα σου εξηγήσω αμέσως! Κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας επειδή ακολουθείς συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχεις τη δυνατότητα να φας, τις ώρες που μένεις νηστικός ο οργανισμός σου μπαίνει σε κατάσταση “πείνας” καίγοντας το ήδη υπάρχον απόθεμα λίπους που βρίσκεται πάνω σου. Σ' αυτή τη διαδικασία μπαίνει ο οργανισμός μας μετά το πέρας 12 ωρών. Για να γίνει όμως αυτό και να έχει το περιθώριο να κάψει ο οργανισμός μας αυτά που ήδη έχει αποθηκεύσει πρέπει να μείνουμε νηστικοί για 14-16 ώρες έχοντας όμως στη διάθεση μας 10-8 ώρες αντίστοιχα που μπορούμε να φάμε! “16 ώρες νηστικός;; τι λέει αυτή;” θα σκεφτείς. Αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να συνδυαστεί με τις ώρες του ύπνου. Έτσι απέχοντας 3-4 ώρες απ' το φαγητό πριν κοιμηθούμε και 3-4 ώρες αφού ξυπνήσουμε, μια χαρά μπορεί να το καταφέρει ο οποιοσδήποτε!


Τα πιο διαδεδομένα προγράμματα που ακολουθούνται από άντρες και γυναίκες είναι τα εξής:
  • Το 16/8 όπου μένεις νηστικός για 16 ώρες και μπορείς να φας τις υπόλοιπες 8.
  • Η πιο διαδεδομένη για τις γυναίκες 14/10 όπου δεν καταναλώνεις τίποτα για 14 ώρες και μπορείς να τρως κανονικά για διάστημα 10 ωρών.
  • Επίσης υπάρχει και το 5/2 όπου μπορείς να φας κανονικά 5 μέρες της εβδομάδας και τις 2 ημέρες να καταναλώσεις μόνο από 500 θερμίδες/ημέρα για τις γυναίκες και 600 για τους άντρες!

Στην ουσία αυτή η “δίαιτα” μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Έτσι μπορείς να κάνεις περιοδική νηστεία μόνο 2 φορές την εβδομάδα για αρχή ή και κάθε μέρα. Η επιλογή είναι δική σου, όπως και το πρόγραμμα που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις, πάντα αφού πρώτα συμβουλευτείς το γιατρό σου!



Τι είναι η περιοδική νηστεία




Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας σε Instagram και Twitter για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις!

SPREAD THE LOVE

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes