Τακτοποίησε το χώρο σου και βάλε σε τάξη τη ζωή σου με τη μέθοδο της Marie Kondo



Η Marie Kondo είναι μια γυναίκα Ιαπωνικής καταγωγής που έχει κάνει την οργάνωση και το καθάρισμα επάγγελμα! Είναι η γκουρού της οργάνωσης για Ασία και Αμερική, με πελάτες να σφάζονται στην ποδιά της προκειμένου να μπουν στην τρίμηνη λίστα αναμονής της, για να τους αναλάβει και να τους βοηθήσει να καθαρίσουν τα σπίτια τους και να οργανώσουν τη ζωή τους. Είναι πετυχημένη συγγραφέας του “Spark Joy” και “ The Life-Changing Magic of Tidying Up” τα οποία έχουν γίνει best seller και η μέθοδος που έχει δημιουργήσει είναι πρωτότυπη και αποτελεσματική, καθώς έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην καθημερινότητα τους.

Εγώ την ανακάλυψα μέσα στα πλαίσια του μινιμαλισμού όταν έψαχνα τρόπους να με βοηθήσουν να απλουστεύσω τη ζωή μου και την καθημερινότητα μου.. Εκτός απ' τα βιβλία της μπορείτε να δείτε και την ομιλία της για το Talks at Google στο YouTube.

Πάμε όμως να δούμε την KonMari Method και πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε κι εμείς..

Αρχικά στην μέθοδο KonMari δεν αποφασίζεις τι θα πετάξεις αλλά τι θα κρατήσεις! Και πως θα το πετύχεις αυτό; Το μοναδικό κριτήριο που θα σε βοηθήσει σε αυτή σου την απόφαση, για το κάθε αντικείμενο, είναι αυτή η ερώτηση “Σου δίνει χαρά;

Αν ακολουθήσεις αυτήν τη φιλοσοφία θα καταλήξεις να έχεις κρατήσει μόνο πράγματα που χρειάζεσαι πραγματικά και που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα που τα έχεις στην κατοχή σου. Αφού το πετύχεις αυτό τότε θα πρέπει να τους βρεις και την κατάλληλη θέση, ώστε να μπορείς να τα βλέπεις και να τα θαυμάζεις αλλά να είναι και εύκολα προσβάσιμα!


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Τακτοποίησε ανά κατηγορία όχι ανά δωμάτιο
Ξεκινάς να τακτοποιείς κατά είδος και όχι κατά δωμάτιο ακολουθώντας την εξής σειρά: ρούχα, βιβλία, έγγραφα, διάφορα αντικείμενα, αναμνηστικά.

Αυτό θα το πετύχεις μαζεύοντας κάθε φορά σε μία στοίβα όλα τα πράγματα που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και αποφασίζοντας την ίδια στιγμή τα πράγματα που θα κρατήσεις. Αφού τελειώσεις με τη μία κατηγορία προχωράς στην επόμενη.

Σεβάσου τα υπάρχοντά σου
Η Marie Kondo πιστεύει πως τα υπάρχοντα μας έχουν ζωή και πως κάθε πράγμα που πετάμε πρέπει να το ευχαριστούμε για τον σκοπό που επιτέλεσε όσο το είχαμε στην κατοχή μας.

Μάθε να τακτοποιείς σωστά
Για να το πετύχεις αυτό εφάρμοσε μια κάθετη μέθοδο τακτοποίησης, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα είναι ευκολότερο να τα βλέπεις, δεν δημιουργείς χάος όταν πας να πάρεις κάποιο, και είναι πιο προσβάσιμα. Αντί να στοιβάζεις τα πράγματα το ένα πάνω στο άλλο όταν τα διπλώνεις, προτίμησε να τα βάζεις το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στα συρτάρια και αν θες μπορείς να τα ταξινομήσεις χρωματικά. Μικρά κουτιά είναι πολύ χρήσιμα για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου, ώστε να μπορούν να συγκρατούν τα αντικείμενα μέσα στα συρτάρια και να τα οριοθετούν επίσης.


Όπως υποστηρίζει η Marie Kondo μετά την ολοκλήρωση του ξεκαθαρίσματος και οργάνωσης του χώρου μας αυτό θα έχει αντίκτυπο και πάνω μας με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμα και οι σκέψεις μας πιο ξεκάθαρες. Το σπίτι μας είναι ένα ιερός μέρος που δεν πρέπει να υπάρχουν περιττά πράγματα λέει, αλλά όπου εκτιμούμε όλα τα πράγματα που μας στηρίζουν. Είναι ο χώρος όπου επανεξετάζουμε και αναθεωρούμε τους εαυτούς μας.


Εγώ αν κάτι έχω να κρατήσω από αυτή την τεχνική είναι η ερώτηση: “Does this spark joy?”. Γιατί αν δε σου δίνει χαρά αυτό που έχεις, γιατί να το έχεις; Αυτό δεν αφορά μόνο τα ήδη υπάρχοντα μας βέβαια, αλλά κατά τη γνώμη μου μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε απόφαση που έχουμε να πάρουμε στη ζωή μας γενικότερα. Είτε αυτό είναι μια μελλοντική μικρή ή μεγάλη αγορά, μια έξοδος, μια σχέση, μια εργασία κ.λ.π. Αν δε σου δίνει χαρά η κάθε σημαντική ή φαινομενικά ασήμαντη απόφαση που πρέπει να πάρεις στη ζωή σου σκέψου καλύτερα! Σκοπός είναι όσα έχουμε και όσα κάνουμε να μας ευχαριστούν και να κάνουν χαρούμενη την καθημερινότητα μας! Κάνοντας λοιπόν αυτήν την απλή ερώτηση στον εαυτό μας πριν από κάθε απόφαση που έχουμε να πάρουμε, με μοναδικό κριτήριο τη χαρά, κάνει την λήψη αποφάσεων ευκολότερη οδηγώντας μας κατά συνέπεια σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή!



Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow

SPREAD THE LOVE

2 σχόλια :

  1. Τώρα τελευταία διάβασα κάποια άρθρα για αυτή τη μέθοδο και είμαι ακόμα σκεπτική! Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου Ρία! Θα δω κ το video!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Εμένα με εντυπωσίασε αυτή η μέθοδος και η ίδια βέβαια γιατί δείχνει ευγενική παρουσία. Όσο για τ' άλλα μια απόφαση είναι!

      Διαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes