Live Tiny | Η ζωή σε κοντέινερ


Για πολλούς ίσως είναι και στόχος ζωής η απόκτηση ενός μεγάλου και ωραίου σπιτιού σε μια ιδανική τοποθεσία. Γιατί μη μου πείτε ότι τουλάχιστον μια φορά στη ζωής σας, δεν ονειρευτήκατε να ζείτε σε ένα τεράστιο σπίτι όπως αυτά που βλέπουμε στις ταινίες με άνετους χώρους, πολλά υπνοδωμάτια και μπάνια, πισίνα, αυλή κλπ. Γιατί μεταξύ μας ποιος δε θα ήθελε να ζει τη “μεγάλη ζωή”;! Ποιος δε θα ήθελε να έχει τόσα χρήματα και περιουσία, που να έχει στην κατοχή του όχι μόνο μια, αλλά δυο και τρεις βίλες σε διάφορα μέρη του κόσμου, και να μπορεί να ταξιδεύει και να ζει κάθε φορά όπου επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του την κάθε περίοδο της ζωής του; ΠΟΛΛΟΙ! Ναι και όμως... Μπορεί η πλειοψηφία να προτιμούσε να ζει σε συνθήκες που σας περιέγραψα παραπάνω, αλλά υπάρχει και αυτό το ποσοστό των ανθρώπων που αυτή η πραγματικότητα δεν τον “αγγίζει”, που ακόμα κι αν είχε τη δυνατότητα, προτιμά να ζει μια πιο απλή ζωή έχοντας μόνο τα απαραίτητα και απολαμβάνοντας αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή!

Η “μεγάλη ζωή” φέρνει και μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις και προκαλεί περισσότερο άγχος ώστε να μπορείς να διατηρείς και συντηρείς ένα τέτοιο τρόπο ζωής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Εξάλλου παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μέγεθος του σπιτιού που ζεις, στο κατά πόσο και με ποιο τρόπο απολαμβάνεις τη ζωή σου και αν στο τέλος της μέρας νιώθεις ευτυχισμένος; Τα πλούτη και τα μεγάλα αποκτήματα έχει αποδειχτεί πως δε φέρνουν την ευτυχία, διαφορετικά δε θα υπήρχαν τόσες αυτοκτονίες από ανθρώπους που φαινομενικά έχουν τα πάντα και είναι αντικείμενα φθόνου και θαυμασμού.

Ίσως η απόκτηση σπιτιού γενικότερα να είναι η μεγαλύτερη απάτη και παγίδα στην οποία μπορούμε να πέσουμε. Γιατί για ποιο λόγο να θες να επενδύσεις ένα τόσο μεγάλο μέρος χρημάτων, ή ακόμα και να χρεωθείς για ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου για ένα κομμάτι γης, που με τα χρόνια αντί να αυξάνει χάνει την αντικειμενική του αξία; Και πραγματικά πως είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι μπορεί ποτέ να σου ανήκει ένα κομμάτι γης; Είναι τόσο αστεία η αντίληψη που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια όσο αστείο είναι το να θες να αποκτήσεις ένα οικόπεδο στον Άρη!

Γι' αυτό λοιπόν εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει “μόδα” ένας νέος τρόπος ζωής. Για να ικανοποιεί τις ανάγκες μια άλλης μερίδας ανθρώπων που ίσως και να έχουν βρει το πραγματικό νόημα της ζωής. Το “tiny living” ή αλλιώς η ζωή σε κοντέινερ έχει αρχίσει να διαδίδεται όλο και περισσότερο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αφού πολλοί προτιμούν να αγοράσουν ένα κοντέινερ και να το μετατρέψουν στο σπιτικό τους. Η ζωή σε ένα μικρό σπίτι είναι άλλη μια μορφή του μινιμαλισμού που σου επιτρέπει να ζεις πιο ελεύθερα και να ταξιδεύεις περισσότερο, αφού μπορείς να μεταφέρεις ολόκληρο το σπίτι σου όπου επιθυμείς. Επιπλέον είναι φιλικά προς το περιβάλλον και αρκετά οικονομικά σε σχέση με οποιοδήποτε σπίτι!

Το κίνημα tiny house ξεκίνησε ενεργά από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και είναι περισσότερο διαδεδομένο στην Αμερική, ενώ αργότερα ξεκίνησαν και άλλες χώρες να δείχνουν ενδιαφέρον σε αυτόν τον τρόπο ζωής όπως η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Αρχικά χρησιμοποιούνταν σαν ένα “παράρτημα” του σπιτιού και αποτελούσαν έναν επιπλέον χώρο που θα φιλοξενούσε ένα μέλος της οικογένειας που επέστρεψε σπίτι, επισκέπτες, παππούδες και γιαγιάδες, ή έκαναν χρέη γραφείου.

Στις μέρες μας με τη διάδοση του μινιμαλισμού και του conscious living είναι πολλοί που τα προτιμούν γιατί πέρα από την ελευθερία που τους παρέχουν είναι ένας πιο οικονομικός τρόπος ζωής από πολλές απόψεις! Έχουν αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης καθώς διαθέτουν ηλιακά πάνελ και ορισμένες φορές και ανεμογεννήτριες τα οποία μειώνουν ακόμα περισσότερο το κόστος διαβίωσης. Διαθέτουν συστήματα συλλογής και επεξεργασίας βρόχινου νερού καθώς και ειδικά διαμορφωμένα συστήματα τουαλέτας με κομποστοποίηση που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Σίγουρα το tiny living, ενώ απευθύνεται και μπορεί να υιοθετηθεί από όλους, δεν είναι ένας τρόπος ζωής για όλους. Γιατί πέρα από τα θετικά που έχει κρύβει πολλές προκλήσεις στην καθημερινότητα, αφού σε κάνει να σκεφτείς και να επαναπροσδιορίσεις τις μέχρι τώρα ανάγκες σου και τον τρόπο που ζεις μέχρι σήμερα. Παρακάτω σας έχω συγκεντρώσει μερικά “tiny houses” που οι φωτογραφίες και μόνο, για μένα τουλάχιστον, ήταν αρκετές να μου δώσουν την έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του post.



Αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα tiny houses ρίξτε μια ματιά στο κανάλι Living Big In A Tiny House στο YouTube, για να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα του πως είναι να ζεις σε ένα μικρό σπίτι.





Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας σε Instagram και Twitter για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις!
SPREAD THE LOVE

2 σχόλια :

  1. Μου το ανέφεραν πρόσφατα οι φίλες μου αυτό το κίνημα. Είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά όπως λες, δεν είναι για όλους, και ειδικά για εμάς που μαθαίνουμε να συσσωρεύουμε πράγματα. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε στροφή προς το μινιμαλισμό; Χμμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε ξέρω αν έχω επηρεαστεί από το μινιμαλισμό αλλά τον τελευταίο χρόνο που παρακολουθώ διάφορα βίντεο με tiny houses (που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο "tiny") τα έχω ερωτευθεί! Αν θα αγόραζα ποτέ σπίτι κάτι τέτοιο θα ήταν, γιατί πραγματικά σου ανήκει και μπορείς να το πας όπου θες!

      Διαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes