Πως φτιάχνεις φυτικό γάλα




Αν είσαι vegan, χορτοφάγος ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη αυτό το άρθρο είναι για σένα! Έπεσα τυχαία σε ένα άρθρο τελευταία για το πως μπορείς να φτιάξεις γάλα βρώμης. Η παρασκευή ήταν πολύ εύκολη με λίγα υλικά και έδινε σαν αποτέλεσμα γάλα που μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 3-4 μέρες. Να πω την αλήθεια δεν το είχα σκεφτεί τόσο καιρό ως χορτοφάγος να φτιάξω το δικό μου γάλα, αλλά η διαδικασία είναι τόσο απλή που σίγουρα αξίζει τον κόπο! Και μετά θα έχεις επιπλέον τη χαρά ότι έφτιαξες γάλα με τα χεράκια σου και αυτό και μόνο θα το κάνει διπλά απολαυστικό!

Όπως είδες και απ' τον τίτλο δε θα μοιραστώ μαζί σου πως μπορείς να φτιάξεις ένα συγκεκριμένο γάλα αλλά τη βασική συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου γάλα από οποιοδήποτε ξηρό καρπό ή δημητριακό όπως αμύγδαλα, βρώμη, καρύδα, σουσάμι κ.α. Η περιέργεια μου με έκανε να ερευνήσω περαιτέρω το θέμα της παρασκευής γάλατος και κατέληξα στη συνταγή που θα σας παραθέσω από κάτω!


Θα χρειαστείτε:
1 κούπα του βασικού συστατικού
3-4 κούπες νερό (αναλόγως πόσο πηκτό το θέλουμε)
1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη (προαιρετικά)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)


Τοποθετούμε στο μπλέντερ τα υλικά μας και τα χτυπάμε για μερικά λεπτά. Σε ένα μπολ, που πάνω έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι, απλώνουμε μια υφασμάτινη πετσέτα ή τουλπάνι. Στη συνέχεια αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το σουρώνουμε πιέζοντας το με τα χέρια, για να μείνει στο μπολ μόνο το γάλα. Τέλος τοποθετούμε το γάλα σε ένα μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες. 


 Bonus tips 
Αν χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα ή βρώμη ή γενικά κάποιο ξηρό καρπό μεγάλο σε μέγεθος και σκληρό πρέπει πρώτα να τον μουλιάσετε σε νερό (που μετά το πετάμε) για 8-10 ώρες για να μαλακώσει και σε μερικές περιπτώσεις να φύγουν ορισμένες ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για το σουσάμι.
Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να φτιαχτεί και κρέμα γάλακτος, μειώνοντας τη δόση του νερού σε 2 κούπες, ώστε να έχουμε ένα πιο πηχτό αποτέλεσμα.
Τα υπολείμματα του συστατικού που χρησιμοποιήσαμε δε τα πετάμε. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε στο πρωινό μας ή προσθέτοντας τα σε κάποια συνταγή.
Αν επαναχρησιμοποιήσουμε το υλικό που επιλέξαμε το γάλα που θα προκύψει θα είναι light.
Κατά την παραμονή στο ψυγείο κάθεται στον πάτο οπότε το ανακινούμε πριν το πιούμε.
Αν επιλέξουμε καρύδα θα χρειαστούμε ζεστό (όχι καυτό) νερό.
Για να φτιάξουμε γάλα ρυζιού χρησιμοποιούμε μαγειρεμένο ρύζι. Εναλλακτικά μπορούμε να το μουλιάσουμε για μια ωμοφαγική εκδοχή.


Όπως είδατε είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις το δικό σου γάλα! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το βασικό υλικό της αρεσκείας σου, νερό, τουλπάνι και λίγες ώρες υπομονή για να γίνει. Τα οφέλη για τον οργανισμό είναι τεράστια, καθώς παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά του βασικού υλικού που θα χρησιμοποιήσεις. Καταναλώνεις πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το ζωικό γάλα και σου μένει η πάστα - σκόνη του κύριου συστατικού για να την επαναχρησιμοποιήσεις σε άλλη συνταγή και να την καταναλώσεις όπως θες!




Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow



SPREAD THE LOVE

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes