GNTM 2019 | Όσα δε θα έπρεπε να προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση



Εδώ και αρκετό καιρό όπως μπορεί να γνωρίζετε έχει αρχίσει ο δεύτερος κύκλος του GNTM στην τηλεόραση. Γενικά προσπάθησα πολύ να κρατηθώ και να μη γράψω για αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα, αλλά πως μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια σε μια εκπομπή που περνάει τόσο λάθος μηνύματα στο μικρής ηλικίας κοινό στο οποίο απευθύνεται; Αν λοιπόν παρακολουθείς κι εσύ το φετινό GNTM άκουσε καλά τι έχω να σου πω παρακάτω.

Η εκπομπή ξεκίνησε και από την αρχή μέχρι τώρα έχουμε ακούσει και ακούμε πολλά. Γενικά γίνονται πολλές δηλώσεις που δε ξέρεις πως να αντιδράσεις ακούγοντας τες. Και δεν είμαι εδώ για να κρίνω κανέναν. Ο λόγος δημιουργίας αυτού του post είναι ο σχολιασμός διαφόρων πεποιθήσεων που επικρατούν στην κοινωνία μας σήμερα άσχετα από το ποιο στόμα εκφέρονται. Αυτό ακριβώς θα κάνω παρακάτω θα σχολιάσω μεμονωμένες φράσεις (και μερικές καταστάσεις) που μου έκαναν εντύπωση γιατί τις περισσότερες φορές έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ειπώθηκαν στη συνέχεια του προγράμματος.



"Έχουμε δεχτεί και οι 4 bullying”, είπαν.
Απορώ... Πότε θα σταματήσει η υποκρισία στην ελληνική τηλεόραση; Από πότε κάποιος άνθρωπος που έχει δεχτεί bullying μπορεί να κρίνει και να συμπεριφέρεται έτσι; Όσο και να μην κάνει κάποιος για κάτι υπάρχει και ο ευγενικός τρόπος να του το πεις (αναφέρομαι στα πρώτα επεισόδια). Δε ξέρω αν είναι σενάρια μαγειρεμένα και κανονισμένα για την τηλεθέαση αλλά απ' τη στιγμή που θα πάρει προβολή αυτή η αγένεια μόνο ντροπή και κρίμα είναι.

Γιατί κάποιος που έχει δεχτεί 
bullying δεν μπορεί να είναι επικριτικός απέναντι σε έναν άλλον άνθρωπο. Κάποιος που έχει δεχτεί bullying δε μπορεί να εκφέρει την άποψη του με σκληρό και αγενή τρόπο. Γιατί ξέρει από πρώτο χέρι τι δύναμη έχουν τα λόγια του, τι κακό μπορεί να προκαλέσουν στη ψυχολογία κάποιου και πόσο μπορεί να πληγώσουν έναν άνθρωπο.

Και αυτή η λέξη και η κατάσταση διαιωνίζεται και σε πιο πρόσφατα επεισόδια, γιατί ίσως μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ακόμα και ο ψυχολογικός πόλεμος ή η άσχημη λεκτική συμπεριφορά που κρύβεται αθώα πίσω από το “γνώμη μου είναι και έχω το δικαίωμα να μιλάω και να σχολιάζω ότι θέλω” (με τις φίλες μου δυνατά που είναι πολύ πιθανό να το ακούσει ο άλλος και να τον επηρεάσει αρνητικά) είναι μια μορφή bullying.

Αυτός που έχει υποστεί bullying ξέρει να σέβεται, γιατί σέβεται πρώτα απ' όλα τον εαυτό του. Αγαπάει και εκτιμάει τη δική του μοναδικότητα και με τον ίδιο τρόπο αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται τη μοναδικότητα κάθε άλλου, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται όπως θέλει να του συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρεται ο ίδιος στον εαυτό του.


"Ο χώρος της μόδας είναι ο πιο δίκαιος”, είπαν.
Πως; Απ' τη στιγμή που σε κρίνουν μονάχα απ' την εξωτερική σου εμφάνιση για την οποία δεν είχες καμία επιλογή γιατί έτσι γεννήθηκες, και σε βλέπουν σαν ένα κομμάτι κρέας για το αν κάνεις ή δεν κάνεις για αυτή τη δουλειά. Ενώ οδεύουμε σιγά σιγά στην εποχή της αποδοχής του εαυτού μας και όλο και περισσότερο διαδίδεται το “self love”, υπάρχει και αυτό το “δίκαιο” επάγγελμα που ενώ νομίζει ότι πηγαίνει τα πράγματα μπροστά αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους τύπους ανθρώπων, στην πραγματικότητα τα πηγαίνει πίσω. Γιατί δε δέχεται το διαφορετικό σαν διαφορετικό αντικειμενικά, αλλά το δέχεται επειδή είναι διαφορετικό σαν άλλη μια τάση, γιατί έτσι την βολεύει για να συμπορεύεται με τις ανάγκες της εποχής. Γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει πια να ξυπνάει και να αντιδράει, και να μη δέχεται να μένει στο περιθώριο επειδή βρίσκεται σε διαφορετικό καλούπι.




Και πάνε εκεί οι κοπέλες αγχωμένες και ανυποψίαστες να δοκιμάσουν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και της αποπαίρνουν με το γεια σας. Αν κουράστηκες να κάθεσαι τόσες ώρες στην καρέκλα δε σου φταίει καμία κοπέλα που έρχεται να διαγωνιστεί. Για εκείνη αυτή η στιγμή είναι σημαντική. Λες και σε κάθε κρίσιμο σημείο της ζωής του κανένας δεν έχει άγχος, λες και είναι δύσκολο να αγχωθείς σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, απέναντι σε άγνωστους ανθρώπους που μπορεί να θαυμάζεις και κάμερες να σε καταγράφουν. Εδώ αγχώνεσαι για άλλα πιο ασήμαντα. Πόσο μάλλον όταν έρχεται η στιγμή που μπορεί το όνειρο σου να γίνει πραγματικότητα. Τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή της ζωής σου, σωστό ή λάθος, αυτό είναι το όνειρο σου, είναι δικό σου και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τα πράγματα που θες. Ακόμα κι αν δεν κάνουν για σένα εκ του αποτελέσματος, κανένας άγνωστος δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βάλει ταβάνι στα όνειρα σου και στα όσα νομίζεις ότι μπορείς να πετύχεις.

Πραγματικά πότε θα σταματήσουν να υπάρχουν ακατάλληλες προσωπικότητες στην ελληνική τηλεόραση; Πότε θα σταματήσουν να ακούγονται πράγματα για την τηλεθέαση, πότε θα αποκτήσουν λίγη ευγένεια μερικοί και θα αποφασίσουν να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι απέναντι σε ανθρώπους;

Δεν είσαι καλύτερος από κανέναν, γι' αυτό κοίταξε να γίνεις πρώτα λίγο καλύτερος από τον εαυτό σου αν θες να βγαίνεις στην τηλεόραση να προβάλλεσαι και να ακούγεσαι. Τα παιδιά σου δε ντρέπεσαι που θα σε δουν να προσβάλλεις κορίτσια μικρότερης ηλικίας από σένα επειδή απλά είσαι “κάτι” σε μια εκπομπή και έχεις δικαίωμα λόγου; Εγώ θα ντρεπόμουν! Θα ντρεπόμουν να φανώ λιγότερη των προσδοκιών που έχουν χτίσει νεαρότερα άτομα για εμένα. Μόνος σου ακυρώνεις τον εαυτό σου αν δεν το καταλαβαίνεις.


"Τα όνειρα δε πραγματοποιούνται”, είπαν.
Ποιος σου είπε ότι τα όνειρα δε γίνονται πραγματικότητα; Κάποτε και το ταξίδι με αεροπλάνο ήταν ένα όνειρο και ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας κάποιου. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, ότι υπάρχει γύρω μας είναι η έμπρακτη απόδειξη. Το παραμικρό αντικείμενο γύρω μας κάποτε υπήρχε μόνο σαν επιθυμία στο μυαλό κάποιου. Ήταν απλά μια ιδέα που απέκτησε υλική υπόσταση. Πρώτα όμως έπρεπε να συλληφθεί και να δημιουργηθεί στον “ονειρικό κόσμο” για να μπορέσει στη συνέχεια να δημιουργηθεί.

Όποιος σου πει ότι το όνειρο σου δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα απάντησε του “Δε ξέρω για σένα αλλά τα δικά μου μπορούν και θα γίνουν αληθινά!”.


Και μπαίνουν οι κοπέλες στο σπίτι και τις βάζουν να περάσουν ένα σωρό ακραίες δοκιμασίες για την τηλεθέαση, και δε βλέπεις καμία να αρνείται γιατί δε της φαίνεται λογικό να κατέβει από 30 μετρά περπατώντας, ενώ δε θέλει, γιατί θα αποχωρίσει αν δε το κάνει. Λες και έχουμε ξεχάσει ότι έχουμε ελεύθερη βούληση να αποφασίζουμε μόνοι μας για τον εαυτό μας για το τι θέλουμε να περάσουμε και τι όχι, λες και η παραμονή σε ένα παιχνίδι που υποβιβάζει τις προσωπικότητες μας και εμάς τους ίδιους σαν άτομα αξίζει περισσότερο!


"Έχεις ένα κακό, έχεις άποψη”, είπαν.
Είναι δυνατόν να λες σε κάποιον ότι δεν έχει δικαίωμα να έχει άποψη; Είναι δυνατόν να λες πως εδώ είσαι να κάνεις ότι σου πουν χωρίς αντιρρήσεις; Είναι δυνατόν να δέχεται κάποιος κάτι τόσο αντίθετο με την ιδεολογία του, τα πιστεύω του, την προσωπική του αξία επειδή είναι μέρος της δουλειάς του; Πάμε καλά; Δεν έχουμε δικαίωμα να υπερασπίσουμε τα πιστεύω μας και να στηρίξουμε την προσωπική μας άποψη; Δεν έχουμε δικαίωμα να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αν κάτι είναι έξω από εμάς και δε μας φαίνεται σωστό; Έτσι θα πάει μπροστά αυτός ο πλανήτης; Να δεχόμαστε ότι μας λένε ή μας κάνουν οι άλλοι, απλά επειδή μπορεί να έχουμε ένα εκπαιδευτικό ή χρηματικό όφελος από μια κατάσταση; ΟΧΙ! Πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι! Και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να σου διαταράξει την ψυχική σου ηρεμία ή να βάλει σε κίνδυνο την σωματική σου ακεραιότητα με την συγκατάθεση σου! Γιατί έμμεσα του τη δίνεις όταν δεν αντιδράς σε καταστάσεις που δε συμφωνείς ή δε θεωρείς σωστές.

Δεν πρέπει να αφήνεις κανέναν, όσο κι αν θες κάτι όσο μεγάλη ανάγκη κι αν έχεις, να διαταράξει τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΕΣΕΝΑ!


"Πρέπει να είστε δυνατές και να δέχεστε την κριτική” είπαν.
Δε χρειάζεται να είσαι δυνατός, ούτε να ακούς και να δέχεσαι την κακία του καθενός. Αξιοπρέπεια πρέπει να έχεις και αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου ώστε να μη δέχεσαι να ακούσεις οποιαδήποτε γνώμη ο καθένας θέλει να εκφέρει για εσένα. Γιατί να θες να κρίνεις κάποιον και γιατί να αφήσεις κάποιον να σε κρίνει στην τελική; Ποιος και τι νομίζει ότι είναι ο οποιοσδήποτε ώστε να έχει το δικαίωμα να κρίνει έναν άλλον άνθρωπο;




Το κακό είναι ότι το γενικότερο μήνυμα που περνάει αυτή η εκπομπή είναι ότι ο κόσμος της μόδας (και κατ' επέκταση ο κόσμος) είναι σκληρός. Γιατί να είναι έτσι όμως; Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουν τις κοπέλες για τις πραγματικές συνθήκες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν αν βγουν από το παιχνίδι. Δε καταλαβαίνουν ότι διαιωνίζουν μια ήδη υπάρχουσα αρνητική κατάσταση, και αντί να ανοίξουν έναν νέο δρόμο και να δημιουργήσουν ένα καινούριο πιο ευχάριστο κλίμα εργασιακών συνθηκών, σου λέει έτσι είναι χρόνια τώρα εσύ πρέπει να ανταπεξέλθεις, το σύστημα δεν αλλάζει.

Ενώ βλέπουμε ότι το όποιο σύστημα στο οποίο ζούμε τόσα χρόνια δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, εμμένουμε να υπερασπίζουμε το σύστημα και να κάνουμε τα πάντα να προσαρμοστούμε μέσα σε αυτό όταν ολόκληρη η ζωή από μόνη της αφορά την εξέλιξη. Θα πρέπει εμείς να βρούμε ένα τρόπο να καταπιεστούμε και να γίνουμε λιγότερο άνθρωποι, χάνοντας αρκετά από τα θεμελιώδη δικαιώματα μας γιατί έτσι έχουν συνηθίσει γενιές και γενιές να κάνουν. Θεωρούμε ότι κάποια πράγματα, όσο κι αν προχωράνε οι εποχές, πρέπει να μένουν στάσιμα. Γιατί αυτό εξυπηρετεί δυστυχώς μια μικρή μερίδα ανθρώπων.


"Είστε influencers”, είπαν.
Από τη μία τους λένε είναι influencers και από την άλλη ότι είναι κρεμάστρες και δεν πρέπει να έχουν άποψη αυτολεξεί! Ένα μοντέλο όμως δεν μπορεί να είναι influencer γιατί η βιομηχανία της μόδας δεν είναι έτσι πλασμένη. Ένας influencer όμως μπορεί να είναι μοντέλο, γιατί ο όρος του influencer περιλαμβάνει τον όρο του role model. Κι αν θες να είσαι παράδειγμα προς μίμηση πρέπει να έχεις άποψη, και μέσα από τις δικές σου επιλογές κατά συνέπεια να δημιουργείς τάσεις που αφορούν τον κόσμο και τον επηρεάζουν πάνω απ' όλα θετικά. Γιατί αυτό πρέπει να 'ναι ένας influencer και ένα (role) model, αυτός που είναι το φωτεινό παράδειγμα προς μια καλύτερη κατεύθυνση!

Στην τελική η επιλογή πάντα είναι δική σου να αποφασίσεις τι θέλεις εσύ να είσαι στη ζωή σου και πως θέλεις να τη ζεις. Θέλεις να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου ή να αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για εσένα; Θες να στηρίζεις τα πιστεύω σου και να παλεύεις για αυτά ή θέλεις να είσαι συμφεροντολόγος και να αφήνεις στην άκρη τις πεποιθήσεις σου ανάλογα με το τι σε συμφέρει σε κάθε κατάσταση; Θες να είσαι άνθρωπος και να διατηρήσεις την ελεύθερη σου βούληση ή θες να αφήνεις άλλους να καταπατούν τα δικαιώματα σου; Τα πάντα είναι δική σου επιλογή!


Το χειρότερο είναι πως για μια ακόμη χρονιά προβάλλεται η κακία ως μέσω επιτυχίας. Λες και δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να μείνεις στη μνήμη του κοινού. Δεν καταλαβαίνουν όμως πως όσο καλό και σωστό μοντέλο” κι αν είσαι παίζει ρόλο και η προσωπικότητα, και πως ένας τόσο επικριτικός άνθρωπος που φαντάζεται πως είναι τέλειος, αλλά όπου σταθεί και όπου βρεθεί βγάζει κακία για κάποιον άλλον, πως είναι δυνατόν να πάει μπροστά; Πόσο και για πόσο; Πραγματικά ποιος θέλει να συνεργάζεται με αρνητικά άτομα που δε τους νοιάζει να εκφέρουν την άποψη τους δημόσια, ακόμα κι αν αυτή προσβάλλει ένα άλλο άτομο και πρώτα απ' όλα μειώνει τον ίδιο του τον εαυτό που την εκφέρει; 

Γιατί δε μπορούμε να μάθουμε και να αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα είναι ίσως καλύτερο να τα κρατάμε για τον εαυτό μας; Γιατί αν τις περισσότερες φορές το μόνο που έχουμε να πούμε είναι αρνητικό, ίσως να μη πάει κάτι καλά και με εμάς.. Ίσως να μην είμαστε και τόσο τέλειοι όσο νομίζουμε, ίσως πρώτα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας πριν καν τολμήσουμε να κάνουμε κριτική σε κάποιον άλλον. Αλλά γιατί να έχουμε την ανάγκη να κρίνουμε κάποιον άλλον ή τον εαυτό μας και να μην αποδεχόμαστε και εμάς και όλους τους υπόλοιπους όπως ακριβώς είναι...;


Αυτό ήταν το σημερινό post και ελπίζω να σας έδωσα λίγη έως πολλή τροφή για σκέψη... Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, να περνάτε όμορφα!




Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας σε Instagram και Twitter για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις!

SPREAD THE LOVE

2 σχόλια :

  1. Εγώ πιστεύω ότι είναι ψεύτικα υπερβολικές αυτές οι συμπεριφορές στο GNTM και τα κάνουν για να έχουν τηλεθέαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι ψεύτικα, που σίγουρα κατά ένα ποσοστό γίνονται όλα πιο υπερβολικά για την τηλεθέαση, είναι ακόμη χειρότερο... Δεν καταλαβαίνω γιατί να θες να κάνεις τον κακό και να παρουσιάζεις μια άσχημη συμπεριφορά που σε μειώνει... Ο καθένας βέβαια κάνει τις επιλογές του...

      Διαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes